maanantai 30. tammikuuta 2017

Muutama sananen diabeteksesta

Diabetes on eräs nopeimmin lisääntyvistä sairauksista Suomessa ja maailmassa. Nyt jo yli 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta (75 % tyypin kaksi diabetesta) ja on ennustettu sairastuneiden määrän kasvamista kaksinkertaiseksi seuraavien 10-15 vuoden aikana ( Käypä hoito diabetes).

Siksipä myös terveyspisteissä toimivien vapaaehtoisten panos terveysneuvonnassa on tärkeää ja tarpeellista. Voimme painottaa neuvonnassa painonhallintaan, mikä auttaa myös verensokeriin. Näihin auttaa säännöllinen ateriarytmi, täysjyväviljatuotteet, kuusi kourallista kasviksia,hedelmiä tai marjoja päivässä, kovien rasvojen vaihtaminen kasviöljypitoisiin, kalaa 2-3 kertaa viikossa, vähentämään suolan käyttöä ja vaihtamaan jodipitoisen mineraalisuolaan, samoin vähentämään sokeripitoisia ruokia ja juomia. Kannustamaan liikuntaan; kävelyä, uintia, kuntosaliharjoittelua, pyöräilyä ja hyötyliikuntaa ei kannata unohtaa. Kuopiolaisilla eläkeläisiä on mahdollisuus edulliseen Terve Kuopio -toimikorttiin, millä pääsee kuntosalille ja uimahalliin lähes mielin määrin.

Terveyspisteiden asiakkaista monet haluavat mittauttaa verensokeriaan ja verenpainettaan, joiden tulokset eivät välttämättä ole oikeanlaisia, sillä odotellessaan vuoroaan hän on voinut hörpätä kahvin pullan kera ja kiihdyttää itseään korttipelissä voitolla tai häviöllä sekä keskustellessaan yhteiskunnallisista seikoista.
Ohjeeksi annankin todenperäisiä tuloksia saadaksemme pyytämään asiakkaita tulemaan seuraavalla kerralla pari tuntia aterian jälkeen ja istumaan hetki ennen toimenpiteitä. Herkuttelut ja mielen kiihdyttelyt mittaustulosten jälkeen.Verensokerin tavoitearvot diabeetikolle ennen ateriaa on < 6 mmol/l ja kaksi tuntia aterian jälkeen < 8 - 10 mmol/l .

Tarkoitushan terveyspisteissä ei ole hoitaa diabeetikkoja, eikä muitakaan sairauksia, mutta kannustaa terveellisiin elämäntapoihin on tarkoituksen mukaista aina, kun meillä entisillä terveydenhoitohenkilöillä on siihen tilaisuus☺️. Tämäkin homma on hyvä hoitaa huumorilla ja hyvässä hengessä.

Helena Asikainen
-terveyspiste vapaaehtoinen-

Eläkkeelle jäänyt diabeteshoitaja Helena on vapaaehtoisena Punaisen Ristin terveyspisteessä, ja leikkii lastenlasten kanssa niin barbi- kuin autoleikkejäkin.

Helena on Kuopio osaston tammikuun kuukauden vapaaehtoinen. Voit lukea lisää terveyspistetoiminnasta SPR Kuopion osaston internetsivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti