keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Hyvää 112-päivää!

Tänään 11.2 vietämme 112-päivää. On hyvä aika muistutella mieleen hätätilanteessa toimimiseen liittyviä asioita.

Onhan sinulla jo Punaisen Ristin mobiilisovellus puhelimessasi? Voit hankkia sen ilmaiseksi sovelluskaupasta. Löydät sieltä paljon hyvää tietoa ensiavun antamisesta, toiminnasta tapahtumapaikalla ja jopa Veripalvelun veritilanteesta. Mobiilisovelluksen avulla ajankohtaiset asiat, kuten tämä 112-päivä, muistuvat mieleesi.

Itse sain aamulla viestin sovelluksen kautta. Ohjelma kertasi hätäilmoituksen tekemisen ja toiminnan onnettomuuspaikalla. Sain myös ladattua puhelimeni aloitusnäyttöön punaisen 112-kuvakkeen, jota painamalla puhelin soittaa hätänumeroon. Enää ei siis tarvitse etsiä "näppäimistöä" ja sitä kautta yrittää soittaa. Puhelimeni on turvallinen muidenkin käytössä. (Huomaathan, että jos sinulla on jokin suojaus puhelimeesi pääsyn suhteen, hätäpuhelupainike on suojausnäytöllä yleensä automaattisesti.)

On myös hyvä puhua ICE-koodista. ICE tulee sanoista In Case of Emergency (= "hädän hetkellä") ja sen avulla auttajat saavat yhteyden sinun läheisiisi. Tämä vaatii tietysti sen, että olet nimennyt puhelimeesi ICE-henkilöt. Itseltäni nämä ICE1-, ICE2- ja ICE3-henkilöt ovat puolisoni ja vanhempani. ICE-koodi tulee laittaa puhelinmuistioon nimen eteen, jotta sen löytää helposti. Lisää vinkkiä asiaan saat täältä.

Ennen, "suojauksettomalla aikakaudella", ICE-koodi toimi hyvin. Kuka tahansa pääsi puhelimesi puhelinmuistioon käsiksi ja pystyi löytämään koodit. Nykypäivänä puhelimet ovat paljon muutakin kuin puhelimia ja tästä syystä ne usein suojataan erilaisin lukituksin. ICE-henkilöiden löytäminen on tehty hankalaksi. Onneksi pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Voit hankkia kukkaroosi ICE-kortin, josta löytyvät samat tiedot. 

Punainen Risti jakaa ICE-kortteja jäsenhankintansa yhteydessä. Mikäli et satu löytämään Punaisen Ristin korttia, voin suositella sivustoa http://icekortti.fi/ . Voit täyttää ja tulostaa sen kautta omaan ICE-korttisi, joka automaattisesti tulee sekä suomeksi että englanniksi. 

Kuva: http://icekortti.fi


Turvallisia päiviä sinulle!

Laura T.
-ensiapuryhmäläinen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti