torstai 2. toukokuuta 2013

Punaisen Ristin alkujuurilla


Olen muutamaan otteeseen vieraillut Sveitsissä. Kaikin puolin hieno maa. Kauniita maisemia. Mahtavaa arkkitehtuuria. Huikea historia. Maukasta suklaata. Huikea lippu..

Niin, lipussa tosiaankin on jotain hyvin tuttua ainakin meille ”ristiläisille”. Pienestä ja puolueettomasta maasta on lähtöisin myös suuri ja puolueeton järjestö, joka käyttää Sveitsin lipun ”käänteisversiota” omana tunnuksenaan. Joko arvaat, mistä järjestöstä on kyse? No tietenkin meidän omasta Punaisesta Rististä.

Tiesithän, että punaisen ristin -tunnuksen käyttö on tarkoin määriteltyä? Tämä tarkoittaa sitä, että on olemassa lakeja ja sopimuksia (mm. Geneven sopimukset ja kansalliset lait), jotka suojaavat merkkiä. Järjestö itsessään ei merkkiä omista, mutta sille on annettu lupa kaikkialla maailmassa käyttää merkkiä omassa toiminnassaan. Lisäksi merkin käyttöön on olemassa ohjeet sekä sodan että rauhan aikaisessa toiminnassa muille kuin Punaisen Ristin toimijoille.

Punainen risti on suojamerkki. Sen tarkoituksena on suojata henkilöitä, rakennuksia ja kulkuneuvoja, jotka tarjoavat apua. Tunnuksen käyttö on sallittua sodassa ja konflikteissa. Se ei siis ole ”rauhan tunnus”. Tunnusta saavat käyttää asevoimien lääkintähuolto, viranomaisten alaisina ja valtuuttamina toimivat lääkintähenkilöt, kulkuneuvot ja sairaalat sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ja Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto. Punaista ristiä kantavaa henkilöä tai rakennusta tulee kaikissa olosuhteissa kunnioittaa ja tällä tavoin se täyttää tehtävänsä.

Rauhan aikana tunnus toimii valtioiden asevoimien lääkintähuollon tunnuksena. Myös maksuttomat ambulanssit ja ensiapuasemat voivat saada erikoisluvan käyttää merkkiä ilmaisemaan tarkoitustaan. Muualla ja muutoin sen käyttö ei ole sallittua.

Punaisen ristin tunnusta näkee kuitenkin käytettävän väärin. Metalliset lääkeboksit, laastarikotelot, ensiapupäivystysten ”merkitseminen”, voit nähdä merkkiä kaikkialla. Ensiapupäivystysten järjestäminenhän ei ole yksinoikeutettu Punaiselle Ristille, mutta tunnusta eivät kuitenkaan muut saa käyttää ensiavun tunnuksena. Yleiseksi ensiavun tunnukseksi onkin vakiintunut valkoinen risti vihreällä pohjalla. Punaisen ristin -tunnuksen väärinkäyttö on rikos. Mikäli törmäät väärinkäytökseen, ilmoita siitä Punaiselle Ristille, esimerkiksi omaan osastoosi, jotta asiaan voidaan puuttua.

Kaikki tämä on tärkeää vain siksi, että merkki säilyttäisi asemansa ja kunnioituksensa suojamerkkinä.

Ehkäpä ensi kerralla Sveitsissä käydessäni vierailisin myös Genevessä. Ainakin perheen toinen ”ristiläinen” oli asiaan myötämielinen ehdottaessani sitä, enkä jaksa uskoa, että paikallisella isäntäperheellämme olisi asiaan valittamista. Näkisimmehän samalla uusia maisemia, mutta palaisimme myös Punaisen Ristin alkujuurille.


ps. tiesithän, että Geneven sopimukset määrittelevät muitakin suojamerkkejä, joita ovat punainen puolikuu ja punainen kristalli

pps. Ensi viikolla vietämme Punaisen Ristin viikkoa.

Laura
-ensiapuryhmäläinen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti