torstai 4. helmikuuta 2016

"Varokaa trombi!"

Ikimuistoisin hetkeni SPR:n ensiaputoiminnassa on eräs päivystys, joka tapahtui jo vuosia sitten. Päivystyspaikkana oli tuolloin Kuopion satamatori.  Tapahtuma oli suunnattu nuorisolle ja siellä oli muun muassa ulkoilmakonsertti. Olin ensimmäistä vuotta ensiapupäivystäjänä, kun tuo tapahtuma oli.

Positiivisena asiana mieleeni tapahtumasta jäi se, että pääsin Jone Nikulan ja Marco Hietalan kainaloon ja sain yhteiskuvat heidän kanssaan. Molemmat olivat oikein mukavanoloisia miehiä ja ehdin vaihtaa heidän kanssaan muutaman sanankin.

Tapahtumaa vietettiin elokuun lopulla ja keli oli ennen päivystystä sateinen ja tuulinen, mutta sade onneksi hellitti, kun päivystys alkoi. Pystytimme ns. vihreän trombitelan pystyyn. Teltan nimi itse asiassa juontuukin tästä päivystyksestä, josta nyt kerron enemmän. Saimme päivystyspisteen kasattua ja tarkistelimme vielä muutamia päivystykseen liittyviä asioita. Löysin vanhasta puhelimestanikin kuvan, missä päivystysvastaavamme kävelee satamatorilla juuri ennen tapahtumaa. Muistan myös, että katsoin taivaalle ja totesin tummat pilvet nähtyäni, että kohta saattaa ukkostaa.

Toteamuksestani kului viitisen minuuttia, kun yhtäkkiä alkoi tuulla kovasti. Päivystysvastaavamme ehti huutaa: ”VAROKAA!”. Kallavedeltä nousi trombi satamatorille. Trombi heitteli tapahtumanjärjestäjien kojuja ympäri satamatoria. Lehtijutun mukaan trombi kesti muutamia kymmeniä sekunteja, jonka aikana se ehti kuitenkin tehdä tuhoa. Ilmassa lentelevät esineet näyttivät pahoilta ja toivoin, että kukaan ei loukkaantuisi.

Lähdimme välittömästi trombin hellittäessä katsomaan, että loukkaantuiko kukaan. Jone vinkkasi minulle suunnan missä tarvittiin apua. Kokosimme muutaman loukkaantuneen samaan paikkaan ja aloimme auttaa heitä. Yksi ensiapupäivystäjistämme piti huolen siitä, että lehdistö antaa meidän tehdä hoitotoimenpiteet rauhassa. Huomasin tuossa päivystyksessä sen, että lehdistön käyttäytymisessä voisi joskus olla parantamisen varaa. Paikalle tuli myös poliisi ja ambulanssi. Poliisit haastattelivat meitä tapahtumasta ja kirjasivat kaiken ylös. Kaksi ihmistä lähti jatkohoitoon ja loppuja pystyimme auttamaan paikan päällä.

(Kuvassa olevat henkilöt eivät ole potilaita vaan tapahtuman yleisöä)

Onneksi tällä kertaa vältyttiin suuremmilta vammoilta, eikä kukaan kuollut. Tapahtuma jäi mieleeni sen harvinaislaatuisuuden vuoksi, koska ihan joka päivystyksessä ei tule trombeja vastaan enkä ollut koskaan aiemmin nähnyt trombia. Tuon päivystyksen jälkeen ryhmämme vihreä teltta onkin saanut kantaa nimeä: ”trombiteltta”. Kaikesta huolimatta tapahtuma pidettiin loppuun ja nuoret saivat kuunnella Marco Hietalan esityksen.

Mira
-ensiapupäivystäjä-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti