torstai 7. marraskuuta 2013

Nils Holgerssonin.. eikun Holger-Nielsenin menetelmä ja muita elvytysoppeja

Tänään harjoittelimme jälleen elvytystä ensiapuryhmämme kanssa. Kertaus on opintojen äiti ja kuten sanotaan, koskaan ei voi harjoitella liikaa. Kouluttajamme Heikki Sederholm muistuttikin, että tutkimusten mukaan jokaisen tulisi harjoitella elvytystä kolmen kuukauden välein, jotta taito pysyisi taitona eikä vain tietona. Kouluttaessaan Heikki sivusi ”vanhoihin” elvytysohjeisiin, joita jäin pohtimaan. Joskus kouluaikoinani tuli lueskeltua Finnanest-lehdestä elvytyksen historiasta ja onneksi nämä artikkelit löytyivät myös internetin ihmeellisestä maailmasta.

Tapani Tammisto ja Christine Tammisto ovat koonneet Finnanestin vuoden 2008 vuosikertaan neljä artikkelia käsittävän juttusarjan ”Elvytys Suomen lääketieteellisissä julkaisuissa”. Artikkeleissa käsitellään elvytystä toki lääketieteelliseltäkin kantilta, mutta paljon ”Trivial Pursuit”-tason tietoakin niistä sai. Tahdonpa jakaa teille niistä muutaman.

Minkä luulet olevan ensimmäinen maininta, mitä elvytyksestä on löydetty? Se on Raamatusta. Vanhan Testamentin 2. Kuningasten kirjassa mainitaan profeetta Elisan elvyttäneen lapsen panemalla suun suuta vasten, kädet käsien päälle ja laskemalla itsensä lapsen päälle. Muutaman kerran näin tehtyään lapsi oli aivastanut seitsemän kertaa ja avannut silmänsä. Voitko uskoa tätä?

Alkujaan elvytys on ollut siis jonkin sortin puhalluselvytystä. Tämän todistaa myös herra Paracelsuksen 1500-luvulla käyttämä ”palje”-tekniikka. Hän siis esitteli ihmisille, kuinka erillistä paljetta käyttämällä kyettiin elvyttämään koiria vain puhaltamalla ilmaa, elämän yhtä eliksiireitä, suoraan keuhkoihin.

1700-luvulla elvytystä (edelleen puhalluselvytystä) ajettiin kansan tietouteen hukkuneiden auttamismuotona. Lontoossa ja Amsterdamissa oli jopa omia yhdistyksiä elvytystä varten. Elvytysohjeet painettiin jopa osaksi almanakkaa. 1780 eräs Tenholalainen äiti löysi kaksivuotiaan lapsensa hukkuneena ja ohjeiden mukaan toimimalla pelasti tämän hengen – suusta suuhun elvytyksellä!

Osaatko sanoa, mikä lisäsi elvytysten määrää 1800-luvulla? Anestesian eli kansan kielellä nukutusten lisääntyminen operaatioiden aikana. Menetelmät eivät tuolloin vielä olleet kovin kehittyneitä. Potilaan tilan seuraaminen tapahtui lähinnä tarkkailemalla potilaan pulssia ja hengitystä (mitä muuten mekin teemme nykypäivänä!) ja mikäli vointi alkoi laskea, vähennettiin anestesia-ainetta, kuten kloroformia, tai päädyttiin elvytyksiin.

Vielä 1916 ilmestyneessä suurelle yleisölle tarkoitetussa ensiapuoppaassa neuvotaan antamaan tekohengitystä jokseenkin näin:
  • Avaa kiristävät vaatteet, poista hengitystie-esteet ja avaa hengitystiet nostamalla mandibulaa.
  • Käännä potilas vatsalleen, kohota jalkoja ja käännä pää sivulle.
  • Laskeudu polvillesi ja painelle suorin käsin potilaan lanneseutua ja rintakehän alaosaa. Tämä aiheuttaa uloshengityksen.
  • Auttajan ojentautuessa ja lopettaessa painamisen tapahtuu sisäänhengitys passiivisesti.
  • Toista tätä 15-20 kertaa minuutissa.
Toki poikkeuksia tähänkin tekohengitysmenetelmään oli, kuten hukkuneen elvytys.

Jotta pääsisimme kohti nykyaikaa täytynee vielä paljastaa, että painantaelvytys eli ulkoinen sydänhieronta tuli osaksi elvytystä vasta 1960-luvulla. Painantaelvytys otti kuitenkin huonosti tulta alleen, sitä kehotettiin käyttämään esimerkiksi silloin kun odotettiin, että instrumentit ovat valmiina, jotta potilaan rintakehä voitaisiin avata ja antaa sydänhierontaa suoraan sydämeen TAI jos pikaisesti suoritettavaan rintakehän avaamiseen ei ollut mahdollisuutta. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja nykyäänhän kehotetaan pelkästään painelemaan, mikäli on epävarma puhaltamisesta. 

Eiköhän siinä ollut jo paljon ”triviaalitietoa”. Noh, sinulla varmaan heräsi kysymys, mitä Holger-Nielsenin menetelmä tarkoittaa. Sen sinä joudut kaivamaan internetin kätköistä itseksesi. Enkös ovelasti saanutkin sinut lukemaan koko jutun loppuun? Tai jospa nyt kuitenkin hieman auttaisin sinua. Tsekkaa menetelmä ohessa olevasta linkistä. H.N. method

Elvytysterveisin
Laura
-ensiapuryhmäläinen-

Lähteenä olen käyttänyt neljää eri artikkelia Tapani ja Christine Tammistolta (Finnanest 2008). Näiden nimet ovat:

  • Puhalluselvytyksestä takaisin puhalluselvytykseen,
  • Kolme ensiapuopasta yleisölle,
  • Moderni anestesia Suomeenkin ja
  • ”Elvytyshoito vaatii päättäväisyyttä, innostusta ja uskoa”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti