lauantai 1. maaliskuuta 2014

"Emme pyydä paljon: vain vaatteesi, rahasi ja aikasi sekä veresi." Osa 1.

SPR Kuopion ensiapuryhmän VeriRyhmä aloitti luovuttamisen

Alkuvuonna Kantasolurekisterin lehdestä VeriRyhmästä lukiessa mietin, että voisimmeko me Punaisen Ristin Kuopion osastossa perustaa oman ryhmän? Kysyin asiaa ensiapuryhmämme muilta jäseniltä ja toki monta muutakin innostui mukaan. Ensin piti valita ryhmällemme johtaja ja miettiä nimi. Ja kun ensimmäinen yhteinen verenluovutuskerta sovittiin, lisäsin sen kalenteriini, tuonne on mentävä!

Ystävänpäivän aattona monipuolinen aamupala puuron kera ja päivälläkin sopivasti syömistä. Päivän mittaan verenluovutus oli mielessä ja Riikka laittoikin viestiä ja ideaa vapaaehtoinen -liivien päälle pukemisesta. Hän lupasi tuoda tullessaan tarpeeksi liivejä, hyvä juttu!

Torstaina illan suussa Riikka, Jouni ja Petteri tulivat ensimmäisinä Sektorin toisen kerroksen Veripalvelutoimistoon Kuopiossa. Vähän ajan päästä Tuomas ja minä liityimme seuraan. Tiskillä ilmoitimme oman ryhmämme nimen, jotta henkilökunta osasi merkitä osallistumisemme oman Veriryhmämme tempaukseen. Ja kaikki jo aiemmin luovuttaneet saimme oman veriryhmämme mukaisen pinssin rintapieleen :)

VeriRyhmäläinen saa ensimmäisellä yhteisellä luovutuskerralla oman veriryhmän pinssin rintapieleen (jos verta on luovuttanut aiemmin ja veriryhmä on tiedossa)

Esitietolomakkeen ja hemoglobiinin mittauksen jälkeen vielä lasillinen mehua ja hetki jutustelua sekä "Kiva olla yhdessä täällä" -meininki oli käsinkosketeltavaa. Jokainen vuorollaan kävi mukavasti pedillä antamassa oman apunsa veren muodossa. Ajatella, että yhdestä veripussista voidaan antaa apua useammalle potilaalle. Meidän ryhmän ensikertalainen Tuomaskin sai hyvän kokemuksen luovutuksesta ja lupasi lähteä yhdessä mukaan toisellakin kerralla.

Petteri ja Paula

Ensikertalainen Tuomas VeriRyhmä-yhteyshenkilön Annen hoidossa

Vapaaehtoinen liivit huomattiin ja naapuripöydässä oman luovutusrupeaman jälkeen kahvitellut nuori nainen kyseli innoissaan tempauksestamme. Kerta oli ollut hänelle kuulema kolmas ja ajatus on jatkaa yhtä aktiivisesti edelleen kavereitakin mukaan kutsuen. Oikein hyvä juttu!

Tuomas, Riikka, Heli, Jouni ja Petteri verensä antaneena ;-)


Meidän iltamme jatkui vielä yhdessä ensiapuryhmän harjoitusillassa, onneksi aihe oli rauhallisesti harjoiteltava ja välissä oli helppo tankata teetä, kahvia tai vettä, jotta nestetasapaino korjaantui. Samalla jo mietittiin ryhmän seuraavaa luovutuskertaa, sillä kaikille yksi yhteinen aika ei luonnollisestikaan käy, vaan porukalla mennään enemmän ja vähemmän porrastetulla aikataululla. Miehethän voivat luovuttaa 60 ja naiset 90 päivän välein. Uutena asiana saimme kuulla verenluovutusiän muuttumisesta, kun uusi ikäraja on 18-70-vuotiaat. Iäkkäämmillä edellisestä luovutuksesta saa olla korkeintaan kaksi vuotta.

Lisätietoa VeriRyhmästä, veren matkasta ja vaikkapa siitä sovitko sinäkin verenluovuttajaksi voit lukea Veripalvelun nettisivuilta

Ryhmämme kutsuu kaikkia muitakin harrastus-, työpaikka- ja kaveriporukoita perustamaan omia VeriRyhmiä. Yhdessä luovuttaminen on kivempaa!

Heli -veriryhmäläinen

4 kommenttia:

  1. Kiitos Helille ja muulle ryhmälle. On hienoa, että on ihmisiä, jotka antavat "kaikkensa" toisten eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ryhmän perustamisesta kuuluu Jaanalle, joka johtaa sitä. Yleensä yhteistyöllä saadaan paljon aikaan, mitä milloinkin :) t. Heli

      Poista
  2. ihmiset antaa ilmasiks verensä, spr myy sen kalliilla, reilua :)

    VastaaPoista
  3. IHMISET LAHJOITTAVAT VAATTEENSA, MITÄ TEKEE SPR? NO VITTU MYY NE? VITUN HUORAT. Putoatte vielä ja lujaa.

    VastaaPoista