lauantai 8. huhtikuuta 2017

Puukaupungista kivikaupungiksi - ystäväillassa aiheena muistelua Kuopiosta

Ystäväni Meri-Tuuli kysyi viime viikolla, tulenko ystäväiltaan. Epäröin aluksi, mutta kun alkuillan toinen meno peruuntui, päätin tulla ensimmäiseen ystäväiltaani. Kuukausittaisen Punaisen Ristin Kuopion osaston ystäväillan aiheena oli ”Puukaupungista kivikaupungiksi”, mikä itseäni kiinnostaa myös rakennusarkkitehtiopiskelijana. Savolaenen joutomies Risto Lappalainen kertoi eläytyen ja omien kokemustensa kautta kuinka Kuopiosta tuli kivikaupunki. Samalla saimme aimoannoksen mielenkiintoista historiatietoa, joille tuli konkreettinen merkitys kotikaupungillemme.

Sosiaali-promo Leena Närvänen toivotti ystävät tervetulleiksi kuukausittaiseen ystäväiltaan
Saimaan kanava avautui v. 1854, mikä laajensi kaupankäyntiä vesitse aina Itämerelle ja sitä kautta kauemmaksikin. Maaseudun väki toi torille myyntiin erilaisia ruoka-aineksia ja käsin tehtyjä tarvekaluja. Aluksi oli satamatori ja nykyisen Tuomiokirkon vieressä olevassa puiston paikalla ollut tori. Vuonna 1877 kohdanneen tulipalon jälkeen joitakin rakennuksia rakennettiin kivestä. Vasta vuosikymmenen 1950-lopulla kivikaupunki alkoi valtaamaan alaa Kuopion kaupunkikeskustassa ja lähiöissä. Tiesitkö muuten, että ilmeisesti Maljalahden nimi tuli kiivaan rakentamisajan harjakaisissa nostettavista maljoista? Riston kerronnasta saimme tunnelmia niin Kuopion tammimarkkinoilta, talvisodan pommituksista kuin puukortteleiden pihaleikeistäkin.

Ystäväillassa keskiviikkona 5.4. oli Kuopion kaupungin kehityksestä kertomassa Risto Lappalainen, savolaenen joutomies
Miksi sitten ensinnäkin tulin ystäväiltaan?

Sain ystävänpäivän alla kutsun käydä jonkun ystävää kaipaavan luona. Otin yhteyttä ystäväpalveluun aluksi sähköpostilla ja kerroin mahdollisuudestani antaa aikaani pari kolme tuntia parin tai kolmen viikon välein. Toivoin, että ystävä asuisi keskustassa tai matkan varrella keskustasta omaan kotiini. Näin vierailu sujuisi myös matkojen puolesta jouhevasti.

Koska olin jo aiemmin täyttänyt uuden ystävän lomakkeen, sain ystävävälittäjältä yhteystiedot ystävää kaipaavasta henkilöstä. Soitin hänelle ja sovin ensimmäisen tapaamisen. Tavatessamme tutustuimme toisiimme ja juttu luisti mukavasti. Lupasin tulla uudestaan ja nyt olemme tavanneet kolmesti.

Yhteisessä ystäväillassa kokoonnutaan erilaisten asioiden äärelle
Ystävyys antaa niin paljon kun itse annamme toisillemme. Yhdessä vietettyä aikaa ei voi mitata rahalla, mutta kokemuksilla ja muistoilla voi.

Heli – vapaaehtoinen Punaisen Ristin ystävä

jk. Ystäväpalvelun päivystys on keskiviikkoisin klo 15-18 (ei kesä-elokuussa), ystavapalvelu@sprkuopio.com tai p. 017 261 7270.

Kuvat: Heli Nuutinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti