tiistai 9. huhtikuuta 2013

Et voi koskaan tietää, milloin on sinun vuorosi


Olin menneenä lauantaina äitini kanssa ostoskierroksella. Kierros huipentui kahvitteluun ja pieneen suolapalaan kahviossa, joka tuntui olevan kaikkien suosiossa sinä päivänä. Lopetellessamme omaa herkkuhetkeämme huomasin, että äitini selän takana lyyhistyi joku. Moni kiinnitti huomion vasta, kun kuului ehkä yksi maailman hirveimmistä äänistä: velton ihmiskehon rojahdus lattialle. Itsekään en olisi nähnyt sitä, ellei se olisi tapahtunut niin, että minulla oli suora katsekontakti.

Seurasin tilannessa ehkä kymmenisen sekuntia, kuten muutkin tekivät. Kukaan kanssaihmisistä ei noussut auttaakseen. Kuten epäilinkin, kahvion jonossa ollut henkilö oli pyörtynyt ja alkoi toeta saman tien kun pääsin hänen luokseen... ja pelkästään sillä, että oli ”päässyt” pitkäkseen. Säikähdys, joka mieleeni sekä muiden kahvilassa olleiden mieleen oli noussut, alkoi purkaantua. Apua satoi ympäriltä. Yksi nosti kaatuneen jalkoja, toinen haki juomista ja kolmas kaivoi puhelintaan, että soittaisi ambulanssin. Siinä vaiheessa stoppasin kuitenkin tilanteen ja käskin odottamaan. Alle minuutin tapahtuman jälkeen kaatunut oli jo täysin juttelukunnossa. Kalpea toki ja huonovointinen, mutta kunnossa. Kun autoin kaatunutta pystyyn, ei ketään enää suuremmin kiinnostanut tapahtuma.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ohjasin kaatuneen istumaan pöytäämme ja äitini kävi jonottamassa hänelle välipalan, jota hän itse oli yrittänyt jonottaa. Istuimme seurana jonkin aikaa, kunnes totesimme, kaikki kolme, että teidemme oli nyt aika erota.

Jälleen kerran, sen kymmenen sekuntin aikana, jona odotin muiden toimintaa, sain huomata saman tutun asian kuin aina ennenkin. Kun joudut auttajaksi, iskee epävarmuus. Oikeat toimintatavat alkoivat löytyä ihmisten mieliin vasta, kun joku toinen on antanut tai aloittanut ensiavun. Säikähdys, mitä nopeasti eteen tuleva tilanne aiheuttaa, voidaan minimoida valmistautumalla tapahtumiin etukäteen. Silloin, jo ensimmäisten sekunttien aikana, löytyy oikea toimintamalli auttaa läheistään. Et voi koskaan tietää, milloin auttamisvuoro osuu sinun kohdallesi.

Laura
-ensiapuryhmäläinen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti