keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Ihmisarvoista asiakasvalintaa


Viikonloppuna turvallisuuskoulutuksessa kouluttajamme puhui väkivallan ennaltaehkäisyyn liittyvistä keinoista ja toimenpiteistä. Lista oli pitkä ja järkeenkäypä yhtä kohtaa lukuunottamatta. Keskellä kaikkia muita keinoja luki isolla ”ASIAKASVALINTA”. Siis häh! En osannut luentoa kuunnellessani edes hämmästyä tai kyseenalaistaa tätä enempää, kunnes kotiin mennessäni..

Asiakasvalinta väkivallan ennaltaehkäisynä on varmasti todella toimivaa, kuten kouluttajakin asiaa selvensi. Voit yksinkertaisesti valita asiakkaasi. Baarin ei tarvitse myydä henkilölle, joka aiheuttaa ilta toisensa jälkeen tappelun. Kauppa voi kieltää henkilöä, joka aina varastaa käydessään, tulemasta asioimaan kauppaan. Taksi tai linja-auto voi olla ottamatta liian päihtynyttä tai epäsiistiä henkilöä kyytiin. Hyvin yksinkertaista. Miksi siis emme voisi jättää kaikki väkivaltaiset asiakkaat pois ”asiakaslistaltamme”?

No, kun emme voi. Ensimmäisessä blogissani sivusin syytä lyhykäisyydessään. Asiakasvalinta on varmasti toimivaa järjestöissä, yhdistyksissä tai yrityksissä, joiden periaatteena ei ole tasapuolisuus ja inhimillisyys. Meillä se ei toimi. Meillä ei ole oikeutta sanoa, että väkivaltainen henkilö ei saisi meiltä apua tarvitessaan. Me autamme katsomatta henkilön tekoja ja toimia. Toimimmehan Punaisen Ristin periaatteiden alla ja kunnioitamme ihmistä. Me tiedämme, mitä ihmisarvo on.

Joudumme jatkamaan väkivallatonta linjaamme jollain muulla keinolla. Asiakkaitamme emme voi jatkossakaan valita. Onneksi väkivallan kohtaaminen on kuitenkin vielä (toistaiseksi) ollut harvinaista meitä päivystäjiä kohtaan. Lähes 6 vuotta mukana olleena olen toiminnassani törmännyt yhteen väkivaltatilanteeseen päivystyksessä. Tuolloin asiakkaani oli agitoitunut toisen henkilön käytöksestä, mutta purki pahaa mieltään haukkumalla minua. Kuuntelin tilannetta kärsivällisesti, mutta tiesin olevani turvassa. Tein alusta lähtien selväksi, että olen vapaaehtoinen: Punaisen Ristin vapaaehtoinen (näytin jälleen ristin kuvaa rintamerkissäni).. lisäksi järjestyksenvalvoja seisoi telttamme ovella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti