sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Vapaaehtoisen polku - merkillisiä askeleita


Partiotytön tie ensiapukurssille kulki ensin erilaisten suoritusten ja merkkitehtävien kautta Ensiapu-1 kurssille Vuorelassa. Olin lukiolainen, kun kävin Ensiapu-2 kurssin Kuopion kansalaisopistossa Hatsalan koululla. Loppuharjoituksessa oli potilaina SPR Kuopion osaston silloisia ensiapuryhmäläisiä. Harjoituspalautteen lopuksi he kutsuivat mukaan paikallisen ryhmän toimintaan. Ajattelin, että miksei, auttaminen on minulla verissä, olinhan partiolainen jo toisessa sukupolvessa.

Kokoontumiset olivat tuolloin tiistai-iltaisin. Yhden kurssikaverin kanssa mietittiin yhdessä EA-kerhoiltaan menoa ja muutaman kerran otin häneen yhteyttä: "Lähdetäänkö huomenna sinne EA-ryhmään?" Silloin kaksikymmentä vuotta sitten soitettiin lankapuhelimella ja sovittiin asiat hyvissä ajoin etukäteen. Milloinkaan tuolle kaverille ei sopinut, mutta en lannistunut siihen. Minä halusin mukaan katsomaan ja kokemaan itse, millaista on olla ensiapuryhmäläinen.

Niinpä yhtenä helmikuisena tiistaina, tasan 20 vuotta aiemmin, kuin Laura avasi tämän vapaaehtoisten blogin, suuntasin kulkuni Puijonkatu 9 Kuopiossa. Kävelin ennestään tuntemattoman rappukäytävän kierreportaat ylös ja soitin arasti ovikelloa. Minua jännitti ja mietin, että tunnenkohan sieltä ketään. Kerhotilaan astuttuani katseeni kiersi huonetta, olihan siellä ne harjoituksessa olleet "potilaat" ja huomasin yhden lukiotoverini, Tuijan, istuvan yksin. Menin hänen viereensä ja niin sain kuulla lisää ensiapuryhmästä ja silloin kerhoillan aiheena olleista väestönsuojelusta ja kotivarasta.

Tiistaisin kokoonnuimme harjoittelemaan erilaisia taitoja, kuten tajuttoman ensiapua, elvytystä, haavan sitomista ja 3K:ta sekä auttamiseen liittyviä asioita: alkusammutusta, etsintää jne. Vuoden päästä keväällä pääsin jo mukaan päivystyspalvelukurssille ja sitä myöten mukaan ensiapupäivystyksiin monenlaisiin tapahtumiin. Silloin sain jo lisätehtävää myös ensiapuryhmän sihteerinä. Muutaman vuoden päästä kävin EA-3 kurssin Nipas-Tahkolla. Tuo EA-3-kurssi on edelleenkin perusteellisempi ensiapuharjoitus- ja ryhmätoimintakurssi, jossa kaikki ovat vuorollaan potilaan, auttajan ja harjoituksen suunnittelijan ja järjestäjän rooleissa.

Kun harrastukselle antaa pikkusormen, se vie pian koko käden. Lukion jälkeinen vuosi oli elämässäni yksi monipuolisimpia: Olin välillä melkein kokopäiväinen vapaaehtoinen. Tutuksi tulivat Pelastusopiston harjoituksissa potilaana olo, Veripalvelun liikkuvan yksikön vapaaehtoistehtävät, ensiapupäivystäjänä toimiminen, etsintäketjussa kadonneen etsiminen, Nälkäpäivä-lipaskerääjänä olo ja Punaisen Ristin esitteleminen kouluilla tai torilla. Puolet tuosta vapaavuodesta tein koulunkäyntiavustajan töitä ja toki vapaa-ajalla silloinkin SPR-vapaaehtoisuus vei mennessään. Varmasti elämäni merkittävin askel oli tuo ensimmäinen ensiapuryhmän kerhoilta helmikuussa 1993. Tuon kerhoillan alustajan, Jounin, kanssa päätimme muutamaa vuotta myöhemmin jakaa elämämme mittaisen yhteisen matkan.

Näinä kahtena vuosikymmenenä olen saanut Punaisen Ristin toiminnassa monia uusia ystäviä niin Kuopiosta kuin ympäri Suomeakin. Olen saanut mahdollisuuden opiskella Punaista Ristiä ja ryhmänjohtamista lisää muun muassa Ensiapu-PROMO ja Järjestökouluttaja-koulutuksissa. Ja nyt tiedottajan tehtävissä minulla on etuoikeus ja oivallinen mahdollisuus kertoa laajasti osastomme vapaaehtoistoiminnasta kaikille kiinnostuneille ihmisille.

Punaisessa Ristissä minusta parasta on se, että jokaiselle löytyy omanlainen ja itselle sopiva vapaaehtoisen polku. Jokainen saa itse vaikuttaa siihen ja kertoa minkä verran on valmis antamaan vapaa-ajastaan yhteiseen hyvään ja auttamiseen. Otetaan yhdessä merkityksellisiä vapaaehtoisen askeleita!

Heli Nuutinen
tiedottaja
SPR Kuopion osasto 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti