lauantai 23. maaliskuuta 2013

Yhteisen kielen voima


Metsässä on telttakylä. Tai ”oli” olisi oikeampi muoto. Nyt telttakylä on palanut. ”Raunioissa” on useita ihmisiä. Heillä kaikilla on hätä. Osa heistä on loukkaantunut. He eivät osaa kuin itkeä ja huutaa. En ymmärrä sanaakaan. Katson ryhmänjohtajaani kysyvästi. Hän tekee nopean tilannearvion ja ohjaa kuuden hengen ryhmämme lähemmäksi tapahtumapaikkaa. ”Laura, ota vasemmalla lähimpänä oleva mies, makaa maassa!” kuulen ryhmänjohtajamme sanovan.

Lähestyn miestä ja puhuttelen häntä jo kaukaa. Tervehdin häntä suomeksi, mutta en saa vastausta. Sanon saman englanniksi. Ei vastausta. Samalla hän alkaa kovaan ääneen selittämään jotain kielellä, jota en ymmärrä. Mietin sekunnin. Otan aikalisän ja mietin toisenkin. Kuinka pääsen tilanteesta eteenpäin? Kuinka löydämme yhteisen kielen?



Otan miestä kädestä kiinni ja katson silmiin. Tiedän, että toisissa kulttuureissa se, että nainen katsoo miestä silmiin, on jopa epäkohteliasta, mutta nyt en välitä. Hänellä on hätä. Otan kasvoilleni rauhallisen ilmeen ja hymyilen hieman. Kun mies rauhoittuu ja katsoo minua takaisin, irrotan käteni hänen kädestään ja painan käteni rintakehääni vasten. ”Laura”, sanon miehelle. Mies katsoo minua hämillään. Toistan nimeni ja eleeni. Osoitan myös rinnassani olevaa Punaisen Ristin merkkiä. Tämän jälkeen painan käteni miehen rinnalle ja katson kysyvästi. Hän kertoo nimensä. Pieni hymy, välähdys silmissä, käväisee miehen kasvoilla. Olimme löytäneet yhteisen kielen.

Tarina voisi olla tosi. Tämän tarinan tapahtumat sijoittuvat koti-Suomeen, Polvijärven Huhmariin, jossa keväällä 2010 kisasimme Savo-Karjalan piirin ensiapukisoissa. 

Laura
-ensiapuryhmäläinen-

ps. Punaisen Ristin rasisminvastainen viikko on lopuillaan. Ennätät vielä kuitenkin hyvin mukaan. Käy etsimässä ”oma tapasi” olla mukana osoitteesta http://www.luovuennakkoluuloistasi.fi  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti