keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Osaatko sinä elvyttää?


Kun ”Elvytys, elvytys” -huuto raikaa on kyse elämästä ja kuolemasta. Kirjaimellisesti. Toisen ihmisen elämä on sinun käsissäsi. Se voi tapahtua kenelle tahansa, missä tahansa ja milloin tahansa. Osaatko sinä elvyttää?

Kuvitellaan muutama tilanne.

  • Olet Kuopion torilla kesän tanssitapahtumassa. Jorma Uotisen nykytanssi tekee vieressäsi istuvaan rouvaan lähtemättömän vaikutuksen aiheuttaen sydämen tykytyksiä. Yhden äkin rouva menettää tajunsa ja valahtaa maahan. Olet tietysti valppaana vieressä ja huudat kovaäänisesti apua. Läheinen mies kääntää päänsä ja on saman tien läsnä. Hän herättelee rouvaa, mutta ei saa tätä hereille. Samassa hän käskee sinua tilaamaan ambulanssin ja sanomaan, että torilla on tajuton ihminen. Mies kääntää rouvan selälleen ja laittaa poskensa rouvan naaman eteen. Yhdenäkin hän karjaisee: ”Ei hengitä, eloton, aloitan elvytyksen! Yksi, kaksi, kolme, neljä.. hakekaa defibrillaattori Sokokselta!” Hätäkeskuspäivystäjä kuulee miehen, vaikka sinä annat hänelle tietoja ja on heti ajan tasalla. Ympärille kokoontuu ihmisiä, jotka siirtävät penkkejä pois tieltä. ”Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi.. Osaako kukaan elvyttää?” mies kysyy painellessaan rouvan rintakehää. Yksi ympärillä olijoista ilmoittautuu. ”Seuraavasta vaihto”, mies toteaa tyytyväisenä.

  • Olette ystäväsi kanssa kesämökillä. Sivistyksen pariin on matkaa useampi kymmenen kilometriä. Itse asiassa lähin kylä on 50 kilometrin päässä. Samoin myös lähin ambulanssi tai terveyskeskus. Kesäilta on kaunis, istutte saunan terassilla ja vilvoittelette kovien löylyjen jälkeen. ”Vielä yhdet löylyt?” ystäväsi kysyy ja sinä suostut. Istut jo lauteilla, kun porstuasta kuulu rojahdus. Kysyt, mitä tapahtui, mutta et saa vastausta. Menet katsomaan ja näet ystäväsi maahan rojahtaneena. Hän ei herää. Olet tilanteessa aivan yksin. Etsit hädissäsi puhelimen. Soitat hätäkeskukseen ja avun lähettämisen lisäksi hätäkeskuspäivystäjä ohjeistaa sinua puhelimitse elvyttämään ammattiavun tuloon saakka.


Tiesitkö, että jo neljän minuutin kuluttua sydämen pysähtymisestä ihminen voi saada aivovaurion. Muutaman lisäminuutin kuluttua aivovaurio on varma, sillä aivot ovat olleet liian kauan ilman happea. Selviämisprosentti pienenee jokaisella kuluvalla minuutilla sydämen pysähtymishetkestä laskien. 10 minuutin kuluttua se on kulunut loppuun, sillä happi kulkee verisuonistossamme kiinnittyneinä punasoluihin. Veri puolestaan saa liikkeensä sydämen pumpatessa sitä eteenpäin. Ja mikäli sydän on pysähtynyt ei verikään pysty etenemään. Ja ollessaan ilma happea, (aivo)kudos kuolee. Aivot lakkaavat toimimasta. Ihminen menehtyy.  Sydän ei myöskään kykene käynnistymään uudelleen, jos se on ennättänyt täyttyä laskimoista sydämeen virtaavan veren vuoksi. Sydän ”kovettuu”. Huono yhtälö, eikö? Ammattiapu elvyttää kyllä, mutta voisitko sinäkin tehdä jotain odottaessasi? Kyllä voisit: Elvyttää.

Jari harjoittelee elvytystekniikkaa.
Taustalla Marja, Tiina ja Meri-Tuuli seuraavat
ja "kuivaharjoittelevat".
(Kuva otettu talvella ryhmäillassa)
30 painallusta, 2 puhallusta, 30 painallusta, 2 puhallusta.. Erittäin yksinkertainen resepti, jonka luulisi kaikkien osaavan ja ulkoa muistavan. Kun reseptiin lisätään tujaus sähköä kaupungilta löytyvien defibrillaattoreiden muodossa, on paketti täysin valmis. Elvyttämällä voit siis pelastaa ihmishengen pitämällä veren liikkeellä ja sydämen valmiina ottamaan vastaan käskyn toimia. Jos käytössäsi on ”sähkön” mahdollisuus, voit vielä yrittää pysäyttää sydämessä olevan epäsuotuisan rytminkin ja painelemalla antaa sydämelle aikaa käynnistyä oikein. Sinulla on suuri mahdollisuus onnistua! Simple!

Eilen me osastomme ensiapupäivystäjät olimme hankkimassa itsellemme tuota taitoa teoriaopetuksen myötä. Kesäkuussa jatkamme harjoittelemalla elvytystä defibrillaattorin kanssa konkreettisesti.


Pidetäänhän sydämet käynnissä eikä koveteta toistemme sydämiä! Mutta osaatko sinä elvyttää?

Laura
-ensiapuryhmäläinen-

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä juttu Laura, kiitos et aina muistutat meitä tärkeistä asioista.

    Marja
    -ensiapuryhmäläinen, ystävävälittäjä-

    VastaaPoista