keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Kompromisseja

”Niin, mihin kaikkeen olet ilmoittautunut?” kuulen perheen toisen aikuisen kysyvän. Ristiläinen hänkin, mutta päivystyskorttia hänellä ei ole. ”Viinijuhlille yhdeksi ja Rockcockiin kahdeksi päiväksi”, kuulen itseni vastaavan. ”Taas sinä olet menossa” -nurina kaikuu korviini jo oman vastausvuoroni aikana.

Perhe-elämä, työ ja harrastukset. Siinäpä kolmen yhteys, jonka yhdistäminen voi joskus olla vaativa yhtälö. Varsinkin, kun perheessä on kaksi vuorotyöläistä ja molemmat harrastavat kodin ulkopuolella. Harrastuksista osa on toki yhteisiä, mutta osa aivan niitä ikiomia.

Loppuvuoden kalenteri täyttyy jo kovaa vautia. Välistä jopa niin kovaa, että ennen kuin kirjoitat uuden tapahtuman kalenteriisi ylös, joudut karsimaan sen pois. Joskus on kuitenkin halu päästä mukaan tekemään. Punaisen Ristin vuosieni aikana olenkin ollut mukana kaikenlaisessa. Jokavuotisten perinteiden, kuten Wanhojen tanssien, Viinijuhlien tai rockfestareiden, lisäksi olen ollut mukana useilla keikoilla, kirkollisissa tapahtumissa, liittojen ja yhdistysten juhlissa ja liikuntatapahtumissa. Paljossa siis. Sananlasku ”nälkä kasvaa syödessä” pitää tässäkin kohdassa paikkansa. Aina tulee uusia tapahtumia, joihin ”on pakko päästä mukaan”. Niinpä niin, jälleen on ruksattava jotain muuta kalenterista yli.

Olenkin joskus miettinyt päällekäisyyksien kohdalla, mikä on ensisijaista ja mikä toissijaista. Helppoahan se ei ole, mutta päätös on tehtävä. Kahdessa paikassa on hankala olla yhtä aikaa. Välistä vaakakuppi kallistuu kotiin, välistä harrastuksiin ja välistä on olemassa työ, joka ”pelastaa pohdinnalta”. Onneksi on olemassa myös ihania ihmisiä, kuten naapuri, joka voi käydä tarvittaessa ulkoiluttamassa perheen lemmikit, ja mahdollistaa omalta osaltaan mukaanpääsemisen. Pitänee olla iloinen myös puolisosta, joka pääsääntöisesti ymmärtää ja tukee harrastuksiani. Lienee huomannut, että hänenkin on helpompi harrastaa omiaan, vaikka kompromissejakin välistä tarvitaan.


”Jos minä menen koirankoulutuspäiville toukokuussa, niin voin olla kotona Viinijuhlien aikaan”, hän lupaa. ”Okei, eli jos minä puolestani pääsen RockCockiin, niin voin olla kotona sen seuraavan viikonlopun, että sinä pääset niihin koiran vesityökokeisiin”, minä myönnyn. ”Passaa. Mutta mites se sorsastuksen aloitus?”

Laura
-ensiapuryhmäläinen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti