tiistai 1. joulukuuta 2015

SPR:n Terveysneuvontaa Kuopiossa

Kuopiossa toimii seitsemän SPR:n terveyspistettä. Terveyspisteet ovat Saarijärven, Neulamäen Länsi-Puijon ja Petosen asukastuvilla, Melankadun ja Puijonlaakson palvelukeskuksessa sekä Kontissa Leväsellä. Vuoden 2014 loppuun terveyspiste oli myös Puijonkadun SPR:n toimistolla. Vuoden 2015 alusta Puijonkadun terveyspiste lopetettiin, koska kävijöitä suhteellisen vähän. Syynä käyntimäärän vähäisyyteen oli torin alle tulleen Kuopion kaupungin terveyskioskin.

SPR Kuopion alueen terveyspisteiden vapaaehtoiset ovat koulutukseltaan sairaan-terveydenhoitajia, AMK /yliopistotutkinnon suorittaneita. Kaikilla on pitkä ja laaja työkokemus. Monella on osaamista sekä koulutusta kliiniseltä puolelta, hallinnosta, opettamisesta sekä johtamisesta. Vapaaehtoisia toimijoita on kaikkiaan 19 henkilöä.

Terveyspisteessä annetaan lähinnä terveysneuvontaa: terveydentilan ja psyykkisten ongelmien tunnistamisessa sekä ihmissuhde, henkinen tuki, työttömyys asiat tulevat usein myös terveyspisteiden asiakkailla esille. Asiakkaita ohjataan myös tarvittaessa hänelle kuuluvaan palvelun piiriin. Toimenpiteinä suoritamme verenpaineen sekä verensokerin mittauksia.
Vuonna 2014 Kuopion alueen SPR:n terveyspisteissä kävijöitä oli yhteensä 588 henkilöä, näistä naisia 397 ja miehiä 191. Verenpainemittauksia otettiin vuoden mittaan kaikkiaan lähes 600 ja verensokerin mittauksia noin 250 kpl. Terveydentilan tunnistamiseen liittyviä asiakaskohtaamisia yhteensä lähes 200 tapausta. Psyykkisiin ongelmiin, ihmissuhde sekä henkiseen tukeen liittyvää ohjausta annettiin lähes 100 henkilölle. Lisäksi työttömyyteen sekä muihin asioihin liittyviä keskusteluja käyty lähes 20 henkilön kanssa. Asiakkaista noin 50 ohjattiin muiden palvelujen piiriin.

SPR:n terveyspisteiden aukioloajat ilmoitetaan tällä hetkellä Viikko-Savossa viikoittain.


SPR:n terveyspiste on mukana Kuopion osaston järjestämissä tapahtumissa, esittelemässä terveyspiste toimintaa.


SPR:n Kuopion osaston Terveyspisteet tarjoavat ammattitaitoista maksutonta terveysneuvontaa, verenpaineen ja verensokerinmittausta sekä kuuntelevan korvan. Terveyspiste on avoin kaikille ja toimimme anonyymisti. Tervetuloa!

Vuokko Hämäläinen
Kuopion osasto Terveyspiste vapaaehtoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti